Samsung’s Galaxy en de Android 10 Q upgrade: een eerste overzicht

Nu Google de volgende versie van haar besturingssysteem – Android 10 Q – heeft aangekondigd, werpen wij alvast een blik vooruit. Welke Samsung telefoons krijgen de upgrade, en wanneer? Tijd voor wat nattevingerwerk.

samsung galaxy s10 android 10 q

De eerste Galaxy die Android 10 zal krijgen: de Galaxy S10

Samsung Galaxy en de Android 10 Q update

Als grootste maker van Android telefoons is Samsung de grootste partner van Google voor het aanbieden van nieuwe versies van het Android besturingssysteem. Via Samsung zullen veel gebruik(st)ers te nieuwste versie van het OS op hun telefoon krijgen – en de Zuid-Koreanen. Helaas voor Google – en menig gebruik(st)er – staat Samsung niet vooraan in de rij te trappelen om vroege testversies te verspreiden. Natuurlijk komt er een Android Q beta voor toestellen als de Galaxy S10, maar voorlopig nog niet.

Aan de andere kant heeft Samsung ook een eigen ontwikkelingsspoor dat slechts ten dele gelijk loopt met dat van Google. Dat werd het afgelopen half jaar weer eens duidelijk toen Samsung tegelijk met Android 9 Pie ook haar eigen nieuwe One UI interface uitrolde. Deze bevat niet alleen de features van Android 9, maar ook snufjes die daar nog niet in zitten. De veelgeprezen Nachtstand, bijvoorbeeld, zit nu al in One UI, maar komt pas in Android 10 naar het OS zelf.

Het punt is dus dit: voordat Android 10 Q op jouw Galaxy belandt, zal Samsung er vermoedelijk eerst nog haar eigen ding mee doen. Of dat dan onder de noemer One UI 2.0 gaat gebeuren (uhm, Two UI?) is nog niet duidelijk. Een paar andere dingen zijn, gelukkig, wel duidelijk.

Welke toestellen?

Inmiddels heeft Samsung een vrij voorspelbaar updatebeleid opgebouwd, de afgelopen jaren. Op basis daarvan kunnen we ook zonder officiële uitspraken van de Zuid-Koreanen zelf, toch voorzichtige voorspellingen doen. Zo verwachten wij dat deze toestellen sowieso de Android 10 upgrade gaan krijgen:

* – eerste grote upgrade van het Android OS
** – tweede grote upgrade van het Android OS

Daarmee is ook duidelijk dat een aantal populaire toestellen die dit jaar wel de Android 9 upgrade kregen, geen Android 10 zullen ontvangen. Denk daarbij aan de Galaxy S8, Note 8, de Galaxy A8, of de Tab S3. Ook telefoons uit de Galaxy J-serie uit 2017 komen nagenoeg zeker niet voor de upgrade in aanmerking. Al deze apparaten ontvingen de afgelopen jaren al twee grote Android upgrades.

Let op: ook al krijgen telefoons géén Android Q-upgrade meer, dat wil niet zeggen dat de beveiligingsupdates spoedig ophouden. Zeker voor modellen als de Galaxy S8 en Note 8 blijven deze nog tot in 2020 doorgaan.

Wanneer?

Nog lang niet. Natuurlijk niet. Voorlopig is Android Q nog niet officieel beschikbaar. De officiële uitrol daarvan door Google vindt pas in de herfst plaats. Tot Samsung haar eigen werk heeft afgerond duurt het normaal gesproken nog wat langer. In 2018 arriveerde Android 9 met kerst op de Galaxy S9, en het zou ons verbazen als Android 10 sneller op de Galaxy S10 zal worden uitgerold.

Simpel gezegd: wij verwachten dat de Galaxy S10-serie misschien voor eind 2019 de upgrade ontvangt. De meeste toestellen in de bovenstaande lijst (lees: allemaal, minus de S10-serie) krijgen ‘m pas in de loop van 2020. Uiteraard zullen we meer informatie toevoegen zodra deze beschikbaar komt.

Beta-tests

We noemden het hierboven al even: voorlopig zullen er geen Android Q beta-tests zijn op Galaxy telefoons. Althans, niet in de komende maanden. Wel verwachten we in het laatste kwartaal van dit jaar de eerste beta-programma’s van Samsung zelf. Als eerste zullen daarbij de Galaxy S10 modellen en de – nu nog niet onthulde – Galaxy Note 10 aan de beurt komen.

We zijn benieuwd of Samsung, net als dit jaar, ook beta-tests voor andere modellen zal houden. Dit jaar zagen we onder meer een Pie-beta voor de Galaxy S8 en Note 8, en zelfs voor een aantal Galaxy A-modellen. Deze tests konden niet voorkomen dat een paar irritante bugs opdoken op de Galaxy A6 en A7, maar voor de S- en Note-serie verliep de upgrade nagenoeg vlekkeloos.

En verder?

Wij zullen de komende tijd de hier opgesomde lijst bijwerken zodra er meer informatie beschikbaar komt over Android Q op Galaxy toestellen. Op dit moment verwachten we dat het nog even zal duren voor er meer concrete informatie opduikt. Maar voor nu heb je in ieder geval alvast een idee welke Galaxy telefoons in de toekomst Android 10 zullen krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *